Tratarea anxietății prin Meditația Transcendentală

Ce este anxietatea

Anxietatea se numără printre cele mai comune probleme de sănătate din Statele Unite și din întreaga lume. În SUA aceste tulburări afectează în jur de 40 de milioane de adulți (aproximativ 18% din populație). Costurile pentru tratarea anxietății se ridică la 42 de miliarde de dolari anual. Această tulburare este considerată a fi o dispoziție negativă care rezultă din eșecul de a prezice, controla sau de a obține un rezultat dorit și este asociată cu percepție și comportament disfuncțional și cu activitate fiziologică excesivă. Anxietatea contribuie la o stare de sănătate precară prin încurajarea consumului de tutun, alcool și substanțe nepermise. Indivizii anxioși sunt predispuși la probleme cronice de sănătate, cum ar fi bolile de inimă.

Cum poate fi tratată

Un nou studiu meta-analiză publicat în Jurnalul de Medicină Alternativă și Complementară (Journal of Alternative and Complementary Medicine) arată că Meditația Transcendentală are un efect semnificativ în reducerea anxietății generalizate. Anxietatea generalizată este o măsură a nivelului de anxietate pe care o persoană îl are în mod obișnuit, ceea ce diferă de o stare de anxietate, care este corelată cu un anumit moment. O meta-analiză este o modalitate obiectivă de a trage concluzii din toate studiile științifice dintr-un anumit domeniu.

Această meta-analiză a acoperit 16 studii clinice randomizate, cel mai înalt standard de lucru în domeniul medical și a inclus 1295 de participanți din diferite sfere sociale și vârste. Meditația Transcendentală a fost comparată cu numeroase grupuri de control, printre care tratamente clasice, psihoterapie individuală și de grup și numeroase tehnici de relaxare. Studiile realizare pe grupurile cu un nivel ridicat de stres, precum veteranii de război care sufereau de tulburări de stres post-traumatic (PTSD) și deținuții din penitenciare au arătat scăderi dramatice în nivelul de anxietate datorită practicii Meditației Transcendentale. Studiile pe grupuri cu nivele moderate de anxietate, formate din adulți obișnuiți și studenți, au arătat schimbări mai modeste.

Tratarea anxietății

Acest grafic arată că indivizii cu nivele de anxietate în jurul valorii de 90% (cu 90% mai mari decât restul populației adulte) au avut o reducere semnificativă până în jurul valorii de 57% datorită practicii Meditației Transcendentale. Această valoare e doar cu puțin mai ridicată decât nivelul mediu de anixietate al populației, care e în jur de 50%. Grupurile care au început în jurul valorii de 60%, puțin peste media populației, au avut o scădere mai modestă, până în jurul valorii de 48%, totuși sub medie.

Autorul central al acestui studiu meta-analiză, Dr. David Orme-Johnson, care este un consultant de cercetare independent, a comentat: „Este de înțeles că dacă o persoană nu este foarte anxioasă din start, practica Meditației Transcendentale nu va reduce nivelul de anxietate prea mult. Grupurile cu nivele ridicate de anxietate au avut parte de schimbări semnificative datorate tehnicii de Meditației Transcendentală, iar schimbările s-au produs rapid, din primele săptămâni de practică.”

De altfel, tehnica de Meditație Transcendentală a produs efecte pozitive importante și în alte zone ale vieții afectate de anxietate, cum ar fi presiunea aterială, insomnia, insensibilitate emoțională, probleme de familie, consumul de droguri și alcool.

Co-autorul Dr. Vernon Barnes de la Centrul de Prevenție Georgia din Universitatea Georgia Regents (Georgia Prevention Center, Georgia Regents University), explică ce se întâmplă cu grupurile de control în cadrul acestor studii. „Grupurile de control care au primit un tratament clasic nu au avut scăderi dramatice ale nivelului de anxietate. De altfel, persoanele din grupurile cu un nivel ridicat de anxietate au avut tendința să devină mai anxioase în timp.”

Legat de efectul altor tehnici în reducerea anxietății acesta a spus: „Relaxarea musculară progresivă este de asemenea eficientă. Dar nu avut niciunul din celelalte beneficii ale Meditației Transcendentale, cum ar fi îmbunătățirea stării generale de sănătate mentală, sau rata de recuperare fiziologică în urma unui factor de stres.”

Dr. Orme-Johnson a răspuns celor mai frecvent întâlnite întrebări despre efectele placebo. El a spus: „Din cauza faptului că anxietatea este o stare care este raportată de către individ, putem să ne întrebăm dacă efectele practicii Meditației Transcendentale sau a oricărui alt tratament sunt un efect placebo. Efectul placebo este minunat. Dacă îi dai unei persoane o pastilă de zahăr și îi spui că îi va reduce anxietatea probabil va funcționa, dar va funcționa pentru un scurt timp până când efectele se duc. Efectele Meditației Transcendentale sunt de lungă durată și includ beneficii care pot fi măsurate din punct de vedere obiectiv. De exemplu, un studiu recent arată că Meditația Transcendentală reduce riscul de atac de cord, infarct și deces pe o perioadă de zece ani. Știm că efectele sunt reale și nu sunt bazate pe un efect placebo.”

Alte două studii meta-analiză realizate pe Meditația Transcendentală au demonstrat eficiența acestei tehnici în reducerea anxietății generalizate comparată cu alte tehnici de meditație sau relaxare, inclusiv meditații mindfulness.

 

Studii științifice despre efectele Meditației Transcendentale în reducerea anxietății.

 

Articol original: https://www.tm.org/blog/research/new-research-on-tm-and-anxiety/

1. Orme-Johnson DW, Barnes VA. Effects of the Transcendental Meditation technique on Trait Anxiety: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Altern Complement Med 2013;19(10):1-12. http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2013.0204
2. Eppley K, Abrams AI, Shear J. Differential effects of relaxation techniques on trait anxiety: A meta-analysis. J Clin Psychol 1989;45(6):957-974.
3. Sedlmeier P, Eberth J, Schwarz M, et al. The psychological effects of meditation: A meta-analysis. Psychol Bull 2012;138(6):1139-1171.
4. ADAA. The Anxiety and Depression Association of America. 2013; http://www.adaa.org/about-adaa. Accessed January 10, 2013.
5. Greenberg PE, Sisitsky T, Kessler RC, et al. The economic burden of anxiety disorders in the 1990’s. J Clin Psychiatry 1999;60(7):472-435.
6. Barlow DH. Unraveling the mysteries of anxiety and its disorders from the prespective of emotion theory. Am Psychol 2000;55:1247-1263.
7. Kolzet JA, Inra M. Anxiety. In: Allan R, Fisher J, eds. Heart and Mind: The Practice of Cardiac Psychology. 2nd ed. Washington, DC: American Psychological Association; 2012.
8. Sawchuk CN, Olatunji BO. Anxiety, health risk factors, and chronic disease. Am J Lifestyle Med 2011;5(6):531-541.

Vrei să afli mai multe despre Meditația Transcendentală?

Vino la o prezentare gratuită a tehnicii

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right