O nouă abordare în tratarea bolilor de inimă

Dr. Robert Schneider propune o nouă abordare în tratarea bolilor de inimă

Cariera doctorului Robert Schneider a fost centrată pe prevenirea bolilor și promovarea sănătății în mod natural. De aici rezultă o serie de studii pe Meditația Transcendentală pe care doctorul Schneider și colegii săi le-au realizat pentru a descoperi cum să abordeze bolile de inimă într-un mod eficient

 

Robert Schneider

Dr. Robert H. Schneider este medic, om de știință, profesor și un expert la nivel global în tratarea științifică, naturală a bolilor de inimă, a tensiunii arteriale ridicate, a stresului și a altor factori de risc pentru sistemul cardiovascular. În ultimii 20 de ani a condus experimente de 20 de milioane de dolari de la Institutul Național pentru Sănătate (National Institute of Health). Rezultatele acestor studii științifice inovatoare au fost publicate în peste 100 de articole academice.

 

Îmbinarea celor mai bune aspecte din Occident și Orient: cum să restabilim conexiunea între minte și corp?

„Abordarea mea în medicină a fost să combin cunoașterea străveche holistică din Orient cu medicina modernă, bazată pe știință din Occident.”, spune Dr. Schneider.

„În timpul pregătirii mele, la începutul anilor 1980, făceam cercetare pe hipertensiune la Universitatea din Michigan. La acea vreme, ideea că o minte stresată poate crea o inimă stresată era populară.

Am început să mă gândesc: dacă mintea poate cauza boli, poate că mintea poate preveni boli. Dacă îți schimbi modul de gândire poate îți schimbi modul de funcționare al inimii. Așa am ajuns să verific dacă tehnica Meditației Transcendentale poate inversa efectele negative ale relației dintre minte și corp asupra inimii.

Acesta era un domeniu nou. Institutul Național de Sănătate (National Institute of Health) nu finanțase nicio cercetare științifică pe ce numim medicină alternativă. Ideea mea a fost: ‘Există studii pilot, există argumente bune, hai să încercăm!’

Am aplicat pentru finanțare în 1988 și am obținut prima subvenție care a fost acordată de către guvernul Statelor Unite pentru cercetări științifice pe meditație. Am devenit un centru național de excelență în cercetare pe medicină alternativă și complementară a sănătății inimii.”

Mintea poate provoca răni și  tot mintea le poate vindeca

“Există două sisteme care conectează creierul cu inima. Unul este sistemul nervos simpatic, care are originile în creier. Când devenim stimulați din punct de vedere emoțional sau stresați mental, acest sistem crește ritmul cardiac, crește presiunea arterială, eliberează adrenalină și noradrenalină.

Când această parte a sistemului nervos este activată într-un mod cronic, se produc avarii la pereții vaselor de sânge, ducând la o îngroșare care se numește ateroscleroză.

Celălalt mod în care mintea este conectată la corp este prin axa hipotalamus – glandă pituitară – glandă suprarenală. Când creierul este stresat se eliberează cortizol, iar acest lucru produce în primul rând avarii vaselor sanguine și inimii, dar și inhibă sistemul imunitar și produce avarii altor organe.

Dar dacă modificăm ceva în creier putem, în principiu, să modificăm aceste trasee fiziologice. Putem reduce activitatea în sistemul nervos simpatic și în axa hipotalamus – glandă pituitară – glandă suprarenelă.”

Meditația Transcendentală în acțiune

“Se poate demonstra în laborator că Meditația Transcendentală scade gradul de supra activare al acestor 2 sisteme.

Am extins teoria prin ipoteza că dacă acest fapt este adevărat, atunci bolile cardio vasculare provocate de stres pot fi vindecate printr-o tehnică de reducere a stresului cum e Meditația Transcendentală. Am realizat aceste studii care au arătat că este posibil să reducem tensiunea arterială prin intermediul minții. Administreză-ți mintea și îți vei administra tensiunea arterială.

Tensiunea arterială crescută este un factor de risc pentru bolile de inimă și infarct deoarece arterele ajung să fie avariate și îngustate, iar în final ajung să fie blocate. Blocarea arterelor în inimă și în creier (atacul cerebral) sunt cauza numărul unu de deces în lume.

Pentru a determina efectele pe termen lung ale Meditației Transcendentale în reducerea tensiunii arteriale am studiat un grup de pacienți cu boli de inimă. Jumătate dintre ei au învățat Meditația Transcendentală, iar jumătate au fost grupul de control. I-am urmărit pentru o perioadă de cinci ani. Cei din prima categorie au avut o rată cu 48% mai mică de atac de cord, infarct și deces.

Aceasta a fost o mare revelație: am demonstrat că oamenii pot trăi mai mult și pot avea mai puține boli dacă practică Meditația Transcendentală.”

 Ajutând corpul să se auto-repare

“Putem spune că în momentul în care mintea se calmează, corpul începe să se auto-repare.

Într-un studiu am măsurat ateroscleroza în ceafă prin ultrasunete. După un an am observat o inversare a procesului de îngroșare a arterelor la cei care practicau Meditația Transcendentală și o progresie a procesului de ateroscleroză la persoanele din grupul de control.

De asemenea știm că putem influența modul în care propriul nostru ADN se exprimă, ce rămâne latent, ce este activat. Primul studiu despre modul în care transcenderea afectează genele a arătat că are loc o creștere a telomerazei, o enzimă care ajută la refacerea capacelor de la capătul cromozomilor.

Meditația Transcendentală nu este singura care afectează producerea telomerazei. Un stil de viață sănătos face același lucru și este foarte recomandat, dar chiar și administrarea minții, fără altă acțiune are același rezultat pozitiv pentru producerea de telomerază.”

 

Menținerea practicii regulate

“În cel mai mare studiu realizat de noi pe pacienți cu boli de inimă, aproximativ 80% dintre ei au practicat măcar odată pe zi pentru o perioadă de cinci ani.

Dacă oferim un program de follow-up, dacă ne întâlnim sau vorbim cu ei în fiecare lună, tendința e să rămână activi.

Desigur, pacienții experimentează beneficii. Ei simt îmbunătățiri în calitatea vieții. Nu mai au nevoie să ia multe medicamente. Deci putem spune că practica în sine îi motivează să continue.”

Schimbările de mentalitate și paradigmă

“A apărut o schimbare majoră în domeniul medicinei. Ideea că meditația influențează starea de sănătate a devenit acceptată în masă. Medicina integrativă, de care nici nu se auzise acum 10 ani, este acum o expresie foarte cunoscută. Chiar și conceptele de medicină alternativă sau complementară au apărut abia în anii 1990.

Eu am putut să observ pe parcursul a multor ani o evoluție în domeniul medicinei minte-corp, în primul rând legat de sănătatea inimii, începând cu impactul comportamentului de tip A asupra sănătății inimii și continuând cu metode de prevenție integrativă și tratament.

Astăzi avem licențe, programe de master, doctorat și alte cursuri dedicate cunoașterii legăturii dintre minte și corp.”

conexiunea intre minte si corp

Următoarea schimbare de paradigmă în domeniul medicinei

“Următoarea mare schimbare de paradigmă va fi în domeniul educaței medicale. Lucrăm la mai multe nivele ale educației medicale și cu doctori.

Cred că următoarea generație de doctori va fi foarte diferită față de generația actuală pentru că vor avea încă de la începutul pregătirii lor expunere la aceste idei, relația dintre minte și corp și rolul stării de conștiință în sănătate. Toate acestea pot fi folosite în practica lor modernă.

Are loc o schimbare în înțelegerea noastră despre aceste tehnologii, care nu sunt menite să înlocuiască, ci să fie parte integrată a medicinei moderne.

Jumătate din facultățile medicale din Statele Unite au departamente sau centre de medicină integrativă și toate cer studiul medicinei complementare sau alternative.

Cred că această tendință din Statele Unite va fi preluată de țări din întreaga lume. Avem oaspeți în fiecare lună din centre medicale din Europa sau Asia.”

Beneficiile Meditației Transcendentale

“Mie personal meditația îmi dă energie, vitalitate și claritate a minții, ca să pot duce la bun sfârșit tot ce îmi propun.

Acea stare de atenție în stare de odihnă, pe care Dr. Norman Rosenthal o numește ‘Super minte (Supermin)’, mă ajută să îmi dau seama ce am de făcut și în ce direcție trebuie să o iau. Mereu trebuie să iau decizii strategice, construiesc organizații, programe, proiecte, politici, negocieri, lobby, publicări și predat. În toate aceste activități e nevoie de multă creativitate, putere de organizare, persistență și motivație.” ne spune Dr. Schneider.

Iar practica Meditației Transcendentale îl ajută pe Dr. Schneider să îsi continue munca. Momentan lucrează la o carte despre modul în care ultimele descoperiri din domeniul științific și tradițiile holistice străvechi pot inversa procesul de îmbătrânire.

 

Studii științifice:

 

Articol original: https://tmhome.com/benefits/dr-robert-schneider-md-heart-health-transcendental-meditation/

Vrei să afli mai multe despre Meditația Transcendentală?

Vino la o prezentare gratuită a tehnicii

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right