Se înmulțesc dovezile cum că pentru oricine care este deja un lider sau care are aspirația să devină, tehnica Meditației Transcendentale este o componentă vitală pentru maximizarea eficienței. În cariera mea practica MT s-a dovedit a fi de neprețuit. Urmează câteva experiențe personale, inclusiv studii științifice care arată că MT ajută la dezvoltarea calităților de care are nevoie un lider.

 

Cum m-a ajutat MT să devin lider

Mi-am început călătoria cu MT în 1974. La fel cum au experimentat mulți alții, tehnica Meditației Transcendentale a avut un impact instantaneu legat de modul în care gestionez mediul înconjurător. Am trecut de la a fi un adolescent care se chinuia fără nicio direcție la a fi un student motivat care a ajuns să își ia licența și MBA-ul în timp ce lucra un job full-time.

„Mereu am simțit că practica MT mi-a îmbunătățit abilitatea de a conduce oamenii către niveluri ridicate de angajament și rezultate.”

La un moment dar am obținut un job de manager regional pe marketing la studiourile MGM într-o industrie nou creată de video-uri făcute acasă. Acolo dezvoltarea a venit rapid, iar în decurs de un an am ajuns vice președinte. Apoi am devenit președintele diviziei globale, cu birouri în toată lumea. Mai târziu pe parcursul carierei am ajuns președintele Sony Pictures Home Entertainment.

Mereu am simțit că practica MT mi-a îmbunătățit abilitatea de a conduce oamenii către niveluri ridicate de angajament și rezultate. Acum apar din ce în ce mai multe dovezi științifice din domeniul neuroștiinței că inteligența emoțională, sau EQ, care cuprinde calități precum conștiința de sine, adaptabilitatea și empatia sunt exact trăsăturile de caracter care trebuiesc dezvoltate pentru a deveni un lider eficient.

Știu din propria experiență că în momentul în care stresul este eliminat prin practica MT pot deveni mai empatic și pot să iau decizii cu mintea mai limpede.

Practica MT integrată în rutina zilnică mi-a permis să păstrez un program agitat și totuși să rămân activ și prezent în viața soției și copiilor mei. Chiar dacă zilele mele erau pline de ședințe și călătorii în străinătate eram totuși capabil să-mi reîncarc bateriile, să instruiesc echipa de baseball a fiului meu și să mă bucur de concertele la cor ale fiicei mele.

Practica MT dezvoltă inteligența emoțională – esențială pentru orice CEO

Pe lângă cei 30 de ani în care am condus echipe foarte performante am primit un certificat de absolvire în dezvoltare executivă și de organizare de la Universitatea Columbia. Lucrarea mea de dizertație a fost concentrată pe modul în care liderii cu un nivel ridicat de EQ produc rezultate financiare mai bune. CEO cu acest set de trăsături sunt mai adaptabili la un mediu de business din ce în ce mai complex.

Pe măsură ce parcurgeam atributele care produc rezultate mai bune pentru lideri – cu instructorul și prietenul meu Dr. Norman Rosenthal – acesta mi-a spus: „Acestea par a fi aceleași calități pe care le dezvoltă Meditația Transcendentală”. El discută despre aceste calități în cele 2 cărți ale sale Transcendence: Healing and Transformation through TM și Supermind: How to Boost Performance and Live a Richer and Happier Life through Transcendental Meditation (disponibile pe elefant.ro).

De exemplu firma de recrutare pentru manageri de renume mondial Korn Ferry a făcut un studiu pe un eșantion de 500 de manageri. Ei au descoperit că CEO care avea conștiință de sine aveau performanțe financiare cu 25% mai bune. Cercetările neuropsihologului Dr. Fred Travis de la Universitatea Maharishi de Management (Maharishi University of Management) confirmă faptul că Meditația Transcendentală aduce un simț profund de conștiință de sine, după cum a arătat în articolul său “Transcendental Experiences during Meditation”, publicat în 2014 în Cronicile Academiei de Științe din New York.

Daniel Goleman, care a popularizat concepul de inteligență emoțională, a scris multe cărți și articole despre EQ și eficiența în leadership. Goleman sugerează că EQ-ul este de fapt mai important decât IQ-ul în dezvoltarea calităților de lider și că meditația este o metodă excelentă de îmbunătățire a abilităților inteligenței emoționale, în special conștiința de sine.

Dezvoltarea unor „abilități de blândețe” pentru a deveni un lider mai bun

Dovezi convingătoare arată că așa numitele „abilități de blândețe” precum compasiunea și capacitatea de a ierta sunt foarte dezvoltate în CEO care produc rezultate financiare bune pentru business-ul lor. KRW International, o firmă de consultanță din Minneapolis a descoperit că un CEO virtuos, sau cei care arată trăsături de caracter care includ iertarea și compasiunea au o rentabilitate a activelor de 9.35% pe o perioadă de doi ani. Această cifră e aproape de cinci ori mai mare decât a celor cu un scor mai mic la evaluarea caracterului.

Tehnica Meditației Transcendentale dezvoltă performanțele și abilitățile de lider direct prin îmbunătățirea atributelor psihologice, intelectuale și de caracter. Studii științifice demonstrează că această tehnică ajută la creșterea inteligenței, a creativității, îmbunătățirea abilității de a învăța, creșterea nivelelor de funcționare a creierului, o mai bună integrare a personalității și în general un grad ridicat de eficiență și productivitate.

Există nenumărate teste care te pot face să înțelegi unde te situezi în termeni de inteligență emoțională (EQ). Aceste caracteristici pot fi dezvoltate, dar nu există o soluție rapidă. Creșterea rezultatelor de bază necesită practică și angajament. Precum mușchii atleților trebuie să fie pregătiți pentru performanțe la nivel înalt, la fel și căile neuronale din creierul nostru trebuiesc pregătite ca să obținem performanțe în leadership.

Pe de altă parte, tehnica Meditației Transcendentale este ușor de practicat, iar introducerea ei în rutina zilnică nu necesită efort. Cu toate acestea, tehnica ne ajută ca într-un mod spontan să ne îmbunătățim toate aspectele vieții în același timp.

Faptul că am practicat Meditație Transcendentală m-a ajutat să conduc echipe, să lansăm produse noi și să depășim previziuni financiare, insuflând în același timp o cultură profund implicată. Este clar pentru mine, iar dovezile susțin că MT practicată de două ori pe zi, 20 de minute este un instrument valoros care poate construi drumul către succesul unei companii într-un mod dinamic și eficient.

David Bishop a fost președintele a două companii globale de media: Sony Pictures Home Entertainment și MGM Worldwide Home Entertainment. În calitate de expert recunoscut în industria media globală, el a fost în fruntea a trei mari revoluții din industrie: DVD, Blu Ray și distribuția digitală, și a fost introdus în Variety Hall of Fame în 2002. Acum el este angajat să accelereze performanțele individuale, de echipă și de organizare prin metodologii susținute de neuroștiință. Momentan este consilierul Universității din California de Sud (University of Southern California) pe domeniul Third Space Thinking Center, care se concentrează pe dezvoltarea abilităților de leadership în sectorul privat. De asemenea lucrează ca instructor pentru programul MBA pentru manageri la Universitatea Layola Marymount și la Institutul de Pregătire al Universității Harvard  (Harvard University’s Institute of Coaching). Pentru mai multe informații vizitează davidbishopmedia.com.

Articol original: https://enjoytmnews.org/story/former-sony-exec-talks-tm-art-developing-emotional-intelligence/#.WtdNPNNub_Q