Grid

shows list of posts, pages, images, products and any custom post types!

Blog Posts

„Imunitatea în textele Ayurvedice clasice” – prezentare de dr. Rohit Bartake

Educație
0
Îmi face plăcere să vă transmit o prezentare făcută de Dr. Vaidya Rohit Bartake, medic specialist Ayurvedic și instructor de Meditație Transcendentală, despre importanța întăririi sistemului nostru imunitar în această perioadă. Prezentarea este în sine o introducere în Ayurveda, sistemul medical care provine din Tradiția Vedică, tradiție care include și…

Alice, Studentă

Testimoniale
0
Alice, Studentă Aș putea să încep prin a spune că Meditația Transcedentală face parte acum din rutina mea zilnică, din stilul meu de viață. Este o tehnică ce m-a ajutat să reduc anxietatea, stresul și în special mă refer la gândurile, temerile inutile referitoare la probleme banale. Cred că Meditația…

Ciprian, Manager

Testimoniale
0
Ciprian, Manager Am parcurs cursul de meditatie cu mintea deschisa, pentru a invata cum pot sa imi controlez anxietatea si stresul cotidian. Sunt inca uimit de faptul ca intregul process de meditatie este atat de simplu, natural iar  rezultatul meditatiei este imediat si se resfrange asupra tuturor aspectelor vietii.

Bogdan, Programator

Testimoniale
0
Bogdan, Programator Tehnica predata de Alex m-a ajutat sa ma eliberez de stres si incordare intr-un mod usor si placut, chiar din primele zile de practica. Personal m-a ajutat cel mai mult in relatia cu cei dragi. Multe neintelegeri erau cauzate de incapacitatea mea de a elibera starea de incordare…

Theodora, Inginer

Testimoniale
0
Theodora, Inginer Am știut dintotdeauna că ceva important lipseste din viața mea, dar va veni vremea in care voi știi exact ce să fac ca să completez ceea ce cladisem, cu ceva mai profund. MT a fost exact calea, simplă și firească pe care o doream. După mai bine de…

Galleries

Pages

Portfolios

„Imunitatea în textele Ayurvedice clasice” – prezentare de dr. Rohit Bartake – partea a doua

„Imunitatea în textele Ayurvedice clasice” – prezentare de dr. Rohit Bartake

Alice, Studentă

Ciprian, Manager

Bogdan, Programator

Theodora, Inginer

Persoanele care învață Meditația Transcendentală

Meditația Transcendentală și reducerea vârstei biologice

Avantajele practicii Meditației Transcendentale de două ori pe zi față de o singură dată pe zi

Reducerea semnificativă a stresului și a anxietății

Meditația Transcendentală este o metodă rapidă și fără efecte secundare de tratarea depresiei

O școală interesată de dezvoltarea completă a creierului și autocunoaștere

Testimonials

Vă transmit partea a II-a din prezentarea lui Dr. Rohit Bartake intitulată „Imunitatea în textele Ayurvedice clasice”. Partea I poate fi vizualizată aici: aici.

Îmi face plăcere să vă transmit o prezentare făcută de Dr. Vaidya Rohit Bartake, medic specialist Ayurvedic și instructor de Meditație Transcendentală, despre importanța întăririi sistemului nostru imunitar în această perioadă. Prezentarea este în sine o introducere în Ayurveda, sistemul medical care provine din Tradiția Vedică, tradiție care include și practica Meditației Transcendentale, readusă în lume de către Maharishi Mahesh Yogi.

Pe parcursul acestei prezentări vă vor fi împărtășite sfaturi practice despre:
– stabilirea unei rutine zilnice benefice pentru întreg sistemul nervos
– dietă potrivită în această perioadă
– suplimente alimentare și alte activități cu impact pozitiv asupra sistemului nervos, în special asupra sistemului imunitar.

Dr. Rohit Bartake a absolvit Colegiul K.G. Mittal Punarvasu Ayurved Mahavidyalaya din Mumbai, India. A fost implicat în diverse proiecte de educație și sănătate în cadrul Universității de Cercercetare Europeană Maharishi (MERU – Maharishi European Research University) și în cadrul Universității Internaționale Maharishi (MIU – Maharishi International University). Practică medicină Ayurvedică și predă Meditație Transcendentală împreună cu soția sa în Republica Mauritius.

Nu în ultimul rând, menționez că am fost colegi la TTC. Am fost foarte apropiați pe perioadă desfășurării acestui curs minunat și am rămas prieteni buni după terminarea sa. Am apreciat întotdeauna la el plăcerea cu care împărtășește informații celor din jurul său. L-am perceput ca o persoană deschisă, dornică de evoluție, un veritabil exponent al acestei Cunoașteri, readusă în atenția noastră de către Maharishi Mahesh Yogi și de către Maeștrii Tradiției Vedice.

Partea a II-a poate fi vizualizată aici.

Alice, Studentă

Aș putea să încep prin a spune că Meditația Transcedentală face parte acum din rutina mea zilnică, din stilul meu de viață. Este o tehnică ce m-a ajutat să reduc anxietatea, stresul și în special mă refer la gândurile, temerile inutile referitoare la probleme banale. Cred că Meditația Transcedentală m-a ajutat să devin o persoana mai pozitivă și practic să incerc să văd mereu jumatatea plină a paharului. Simt imediat lipsa unei meditații și face cu adevarat parte din programul zilnic. Despre Alexandru, aș putea spune doar că a fost un adevarat mentor în toată aceasta experiență, în mod constant verificând situația mea/progresul meu și o persoană căreia am putut să îi scriu oricând, indiferent de ce problemă aș fi întâlnit în practica meditației și m-a ajutat mereu. De asemenea mi se pare foarte frumos faptul că exista o adevarată comunitate a celor ce practică meditația, iar Alexandru alături de colegul sau, asigură mereu întâlniri. În concluzie, consider că meditația m-a ajutat să evoluez din punct de vedere spiritual, mental.

Ciprian, Manager

Am parcurs cursul de meditatie cu mintea deschisa, pentru a invata cum pot sa imi controlez anxietatea si stresul cotidian.

Sunt inca uimit de faptul ca intregul process de meditatie este atat de simplu, natural iar  rezultatul meditatiei este imediat si se resfrange asupra tuturor aspectelor vietii.

Bogdan, Programator

Tehnica predata de Alex m-a ajutat sa ma eliberez de stres si incordare intr-un mod usor si placut, chiar din primele zile de practica.

Personal m-a ajutat cel mai mult in relatia cu cei dragi. Multe neintelegeri erau cauzate de incapacitatea mea de a elibera starea de incordare ceea ce facea sa iau totul personal si sa ma agit cand nu era cazul.

Este o practica extrem de valoroasa, de care dispun in orice zi, oriunde m-as afla. Pentru mine a fost cea mai buna investiție pe care puteam sa o fac pentru o minte sanatoasa. Sper ca tot mai multi oameni sa se bucure de beneficiile acestei practici predate de Alex.

Theodora, Inginer
Am știut dintotdeauna că ceva important lipseste din viața mea, dar va veni vremea in care voi știi exact ce să fac ca să completez ceea ce cladisem, cu ceva mai profund.
MT a fost exact calea, simplă și firească pe care o doream.
După mai bine de un an de practică regulată am scapat de teamă.  Încă ma mai lupt cu durerea de a nu fi urmat drumurile pe care m-ar fi purtat sufletul  si pe care le-am ocolit pentru ca nu erau bătătorite si nu ofereau garanții.
Am început să mă văd cu alți ochi, sa imi accept asa zisele slăbiciuni, pentru ca sunt de fapt un fel de a mă proteja de nu fi la dispoziția oricui.
Cea mai vizibilă schimbare este felul în care vad lucrurile neașteptate. Problemele par înspăimântătoare daca așa alegi sa le vezi. Dacă însă schimbi putin perspectiva, devin umbre chinezești pe perete.
Orice s-ar ivi, stiu ca o întoarcere de câteva secunde in mine ma va ajuta sa echilibrez proporțiile.
Si, nu cel din urmă beneficiu, e ca acum pot dormi noaptea.

Povestea mea

Am învățat să meditez pe 13 Decembrie 2014 împreună cu soția mea. Motivația noastră de a învăța a fost ca să scăpăm de o depresie cu care soția mea se confrunta de ani de zile, iar eu sufeream odată cu ea. Această stare de depresie nu a dispărut ca prin minune după prima zi de meditație, dar am văzut amândoi o rază de lumină într-o lume care era foarte întunecată. Prin practică regulată, starea de depresie și anxietate s-a topit încet-încet și a devenit o memorie îndepărtată pentru noi.

În anii care au urmat am ajuns să cunosc multe persoane care au învățat Meditația Transcendentală cu profesii din toate zonele societății. Unii doreau să scape de depresie sau de anxietate. Unii doreau să doarmă mai bine. Unii doreau mai multă energie în viața de zi cu zi. Unii își doreau pur și simplu dezvoltare personală. Unii învățaseră deja alte tipuri de meditații și căutau o tehnică care să le ofere ce își doreau cu adevărat. Unii erau tineri, alții în vârstă.

Ce aveau toate aceste persoane în comun?

Își doreau mai mult de la viață. După ce am devenit instructor în 2018 și am început să predau, acest lucru a devenit și mai evident. Indiferent care este motivația de la suprafață, în esență cu toții căutăm mai multă fericire. Fie că e vorba de nevoia de relaxare dintr-o stare încordată, de nevoia de a ne simți mai bine în pielea noastră, de dorința de a fi mai sănătoși sau mai echilibrați, putem obține ce căutăm prin Meditația Transcendentală.

În timpul practicii se experimentează o stare diferită de conșiință, numită Conștiință Transcendentală. Mintea are parte de cea mai liniștită stare a sa, iar corpul se bucură de o stare de odihnă mai profundă decât somnul. Din această odihnă mentală și fizică vin beneficiile Meditației Transcendentale. În fiecare meditație, mintea se liniștește, iar corpul se odihnește, iar aceasta este o ocazie de a elimina stres și oboseală din sistemul nervos.

Stresul este un dezechilibru din sistemul nervos, cauzat de o experiență pe care nu am putut-o integra. Indiferent de cauza pe care o are, stresul crează bariere în viață. Se estimează că 95% din bolile umane sunt pshiho-somatice, deci au legătură directă cu starea de sănătate mentală. Cele mai comune 6 cauze de deces au legătură directă sau indirectă cu stresul (boli cardio-vasculare, cancer, boli ale sistemului respirator, accidente, ciroză, suicid).

În ce fel ajută Meditația Transcendentală

Elimină stresul din viața de zi cu zi. Fie că este vorba de stres acumulat, fie de stres la care suntem supuși în rutina zilnică, Meditația Transcendentală oferă, prin starea de odihnă unică pe care o produce, o ocazie unică pentru organism să se revitalizeze. Când începem să trăim fără stres, ajungem să ne cunoaștem adevăratul potențial, deoarece stresul este bariera de care ne lovim în căutarea fericirii.

Este adevărat că nu suntem supuși cu toții aceluiași nivel de stres, dar indiferent care ar fi situația actulă, este sigur loc de mai bine. Putem fi mai creativi, mai inteligenți, mai energici, mai sănătoși, putem avea relații mai bune cu cei dragi sau la birou. Dar nu putem avea aceste lucruri dacă acumulăm stres și oboseală încontinuu, fără o supapă de relaxare.

Concluzia este că singurul tipar pe care îl au persoanele care învață Meditația Transcendentală este acela că își doresc mai mult de la viață.

Vârsta biologică este un indicator al stării generale de sănătate și al impactului pe care stilul nostru de viață îl are asupra corpului. Se poate calcula pe cale științifică pentru fiecare individ și poate diferi radical față de vârsta cronologică. Determinarea vârstei biologice se face prin indicatori precum: claritatea văzului, sensibilitatea auzului, memoria funțională, rezistența la insulină, capacitatea pulmonară, ascuțimea reflexelor și altele.

Vârsta biologică este un indicator mult mai precis al logevității decât vârsta cronologică obișnuită. Stilul de viață are un impact major asupra stării noastre de sănătate, iar vârsta cronologică nu este o garanție a stării de sănătate.

Ce se întâmplă pe măsură ce îmbătrânim?

Pe scurt, întreaga fiziologie suferă degradare. Înaintarea în vârstă este asociată cu mobilitate redusă, capacitate redusă de învățare și memorare, risc crescut pentru toate categoriile de boli, probleme ale tensiunii arteriale și altele.

Cum contribuie Meditația Transcendentală la încetinirea procesului de îmbătrânire?

În timpul practicii corpul dobândește o stare de odihnă foarte profundă. Întreaga fiziologie, inclusiv organele interne și țesuturile au parte de un repaos care generează la rândul său un proces de revitalizare. Capacitatea corpului nostru de a se regenera este cunoscută. În timpul practicii Meditației Transcendentale oferim fiziologiei această ocazie de a se vindeca.

Ce arată studiile științifice

În cadrul acestui studiu au fost măsurate vârstele biologice a trei grupuri de persoane, non meditatori (grup de control), meditatori de scurtă durată și meditori de lungă durată (5 ani sau mai mult). S-a observat că practica Meditației Transcendentale are un efect benefic asupra vârstei biologice. În rândul celor care practicau de 5 ani sau mai mult, vârsta biologică a fost în medie cu 12 ani mai mică decât vârsta cronologică, iar în rândul celor care practicau de mai puțin timp, diferența era de aproximativ 5 ani.

Wallace, et al, International Journal of Neuroscience (16: 53-58, 1982)

Vârsta biologică redusă în rândul meditatorilor reflectă o mai bună funcționare a organelor interne și o stare de sănătate mai bună. Meditația Transcendentală este recunoscută ca fiind un instrument foarte puternic în obținerea și menținerea unei stări optime de sănătate. Acest lucru se datorează stării unice de odihnă pe care o dobândește corpul în timpul practicii.

Practica corectă a Meditației Transcendentale

Meditația Transcendentală se practică pentru 15-20 de minute, de două ori pe zi, dimineața și după amiaza. Rolul acestor două meditații este de a ne asigura energie pe tot parcursul zilei, dar și de a elimina oboseala și stresul acumulate în urma diverselor activități. Deoarece în timpul zilei suntem bombardați de tot felul de factori stresanți, sistemul nervos se bucură din plin de repaosul pe care îl oferă meditația de după amiaza.

Ce spun studiile științifice

1. Rezistența electrică a pielii

Un studiu a luat în considerare efectele practicii Meditației Transcendentale asupra rezistenței electrice a pielii, un indicator al nivelului de stres. Rezistența electrică crescută a pielii înseamnă o rezistență crescută la stres.

Practica regulată de două ori pe zi a produs o creștere de 95% a rezistenței la stres, în timp ce practica o singură dată pe zi a produs o creștere de 55%.

Creștere procentuală a rezistenței electrice a pielii

Studiu de referință: Orme-Johnson, D.W., & Moore, R.M. (2003). First prison study using the Transcendental Meditation technique: La Tuna Federal Penitentiary. Journal of Offender Rehabilitation , 36, 89-96

2. Sănătatea cardiovasculară

Un studiu de lungă durată realizat de jurnalul American Heart Association a arătat scăderi semnificative ale riscului de atac de cord, infarct și deces în rândul persoanelor care practică Meditația Transcendentală.

Scădere procentuală a riscului de atac de cord, infarct și deces.

Studiu de referință: Schneider R.H., Grim C.E., Rainforth M.A., et. al. „Stess reduction in the secondary prevention of cardiovascular disease: Randomised controlled trial of the Transcendental Meditation technique and health education”. Circulation: Cardiovascular Quality Outcomes 5, no. 6 (2012): 750-758

3. Reducerea simptomelor sindromului de stres post-traumatic

Practica Meditației Transcendentale de două ori pe zi a produs o scădere de 62%, în timp ce practica o dată pe zi a produs o scădere de 48%.

Scădere procentuală a simptomelor sindromului de stres post-traumatic

Studiu de referință: Herron R.E., Rees B. „The Transcendental Meditation Program’s Impact on the Symptoms of Post-traumatic Stress Disorder of Veterans: An Uncontrolled Pilot Study”. Military Medicine 2017; 1: 1-7

Products