Despre stres

Ce este stresul?

Stresul este o anomalie în sistemul nervos cauzat de o experiență puternică pe care nu am putut să o integrăm. Poate fi o problemă la nivel structural, când experiența crează un nod de stres, sau poate fi un dezechilibru în chimia corpului.

Stresul ne afectează în mod direct calitatea vieții, iar influența pe care o aduce nu este niciodată pozitivă. Stresul ne pune bariere în calea succesului, ne consumă inutil energia și ne oprește din a ne bucura din plin de viață.

Nivelul stresului din organism poate fi determinat prin mai multe procedee. Printre ele sunt nivelul de cortizol, denumit și hormonul stresului, plasma lactică din sânge și rezistența electrică a pielii.

Cum acumulăm stres?

Zilnic suntem bombardați de experiențe care cauzează acumulări de stres. Traficul, aglomerația, alimentația nepotrivită, somnul insuficient, suprasolicitarea, oboseala, relațiile cu oamenii care ne înconjoară, presiunile la locul de muncă, toate contribuie la nivelul nostru de stres.

De cele mai multe ori nu avem de ales în ceea privește stimulii la care suntem supuși, dar putem alege modul în care eliminăm stres.

Cum ne afectează stresul?

Stresul ne afectează fiecare colțișor al vieții, fără excepții. Totuși, în anumite părți influența sa negativă este mai evidentă.

1. Afectează negativ sănătatea

Stresul este asociat direct cu cele mai comune cauze de deces din lume:

  • boli cardio-vasculare
  • cancer
  • boli ale sistemului respirator
  • accidente
  • ciroza ficatului
  • suicid

Relația dintre nivelul de stres și starea de sănătate este directă. Persoanele stresate au mai multe probleme de sănătate, indiferent de natura lor. Organismul nostru funționează ca un întreg, in consecință stresul va

2. Crează tensiune și anxietate

Stresul ne impune limite, iar limitele nu sunt niciodată confortabile sau benefice. Când trăim în anumite limite impuse crește tensiunea și inevitabil generează stări de anxietate.

3. Ne obosește

Orice barieră pe care o avem de ocolit ne face să consumăm mai multă energie decât este necesar. Stresul crează astfel de bariere pe lângă care trebuie să navigăm continuu. Să ne imaginăm o persoană care a avut o experiență neplăcută legată de vorbitul în public în copilărie. Peste ani și ani, acea persoană va simți un gol în stomac ori de câte ori va fi în centrul atenției. Va trăi cu acel stres și va avea fiecare experiență colorată de acea primă experiență neplăcută.

4. Afectează negativ somnul

În lipsa unui mecanism de eliminare de stres, somnul preia această funcție. Din această cauză somnul este de multe ori agitat, plin de vise, iar dimineața ne trezim mai obosiți decât ne-am culcat. În loc să ne bucurăm de un somn liniștit și revigorant, ne petrecem noapte eliminând stresul acumulat.

5. Afectează relații cu cei dragi

Starea noastră de spirit și starea de sănătate au o influență directă asupra persoanelor din jurul nostru. Se spune că niciun om nu este o insulă izolată. Dacă suntem stresați, obosiți sau anxioși vom aduce această influență familiei, colegilor și altor persoane cu care interacționăm.

Cum scăpăm de stres?

Stresul este eliminat spontan din corp prin odihnă. După un concediu, după o noapte de somn, chiar și după o pauză scurtă ne simțim mai bine. Nu trebuie să facem un efort ca să eliminăm stres, acest lucru se întâmplă automat. Corpul nostru știe foarte bine că stresul este un material străin și profită de orice ocazie pentru a îl scoate afară. Problema legate de stres apar din cauza faptului că nu îi oferim corpului oportunitatea să scoată afară impuritățile. Somnul nu este suficient pentru a scoate afară stresurile adânc înrădăcinate. Avem nevoie de o metodă eficientă de a elimina stresul de care suntem bombardați clipă de clipă, iar această metodă este Meditația Transcendentală.

Meditația Transcendentală

Este cea mai simplă, rapidă și eficientă tehnică de eliminare de stres. Beneficiile Meditației Transcendentale încep să fie simțite încă din primele zile de practică. În timpul practicii, mintea și corpul dobândesc o stare profundă de liniște, care conform studiilor științifice este mai profundă decât somnul. De această odihnă beneficiază toată fiziologia, mintea, țesuturile și organele interne. Profitând de această odihnă, corpul elimină stresurile adând înrădăcinate.

Indicatorii nivelului de stres scad dramatic în timpul practicii, iar în timp acești indicatori scad și în timpul zilei. Persoanele care practică Meditația Transcendentală dobândesc în timp o rezistență crescută la stres. Asta înseamnă că supuși la același nivel de stres, nu mai sunt la fel de afectați. Ca orice abilitate care se îmbunătățește prin practică, și capacitatea noastră de a elimina stres se poate îmbunătăți în timp.

Cum poți învăța Meditația Transcendentală

Meditația Transcendentală este o tehnică mentală care se adresează oricărei persoane, indiferent de vârstă, nivel de pregătire, religie sau alte considerente de acest gen. Cursurile de Meditație Transcendentală încep cu o prezentare gratuită a tehnicii. Calendarul următoarelor prezentări îl poți consulta folosind link-ul de mai jos:

Mai multe detalii despre structura și taxa cursului găsești urmând link-ul de mai jos:

Efectul Meditației Transcendentale asupra cortizolului (hormonul stresului)